En Avant

En Avant geeft jonge theatermakers ruimte

Antigone, theater arsenaal, Compagnie Cecilia, Het nieuwstedelijk, Theater Malpertuis en Monty bundelen de krachten voor de nieuwe editie van En Avant.
Elk huis of gezelschap draagt één nieuwe maker(sploeg) of collectief voor in een reizende theatercarrousel. De carrousel trekt tussen juni en oktober langs Antwerpen, Gent, Hasselt, Mechelen, Kortrijk en regio Tielt. Zo ontdekt het publiek op zijn vertrouwde podium vijf parels van een nieuwe generatie theatermakers.

In de voorbije editie zat o.a. WOLF WOLF met Voorjaarsontwaken, dat door de Acteursgilde bekroond werd met de prijs voor beste samenspel. De zes huizen selecteerden samen vijf voorstellingen die ze de komende maanden op hun podium programmeren. De aftrap wordt gegeven in juni in Antwerpen en Gent. Hasselt, Mechelen, Kortrijk en (de omgeving van) Tielt volgen in augustus, september en oktober.

"Net zoals bij de vorige editie krijgen de makers van elk gezelschap artistieke en zakelijke coaching. Hun project speelt dan in elk van de zes huizen. Op die manier zorgen we ervoor dat jonge professionele podiumkunstenaars een eigen creatie kunnen maken én spelen. Zo ondersteunen we samen hun eerste stappen in het werkveld en spreken we onze netwerken aan om hen onder de aandacht te brengen."

Kim De Ranter, theater arsenaal
  • Geselecteerd door Het nieuwstedelijk: "De poetsman" van Prince K. Appiah
  • Geselecteerd door Monty: "The poem without a Hero" van Oxana Sankova
  • Geselecteerd door Compagnie Cecilia en Theater Malpertuis: "Under the Influence" van Colette Goossens, Stan Martens en Laurens Aneca
  • Geselecteerd door Antigone: "DODO" van Giovanni Baudonck en Jonas Van den Bossche
  • Geselecteerd door theater arsenaal: "La montagna è finita" van Edoardo Ripani

Vijf redenen waarom En Avant jouw aandacht waard is:

Vijf te ontdekken jonge makers en collectieven voor het voetlicht! Vijf makers(groepen) die zich met eerder werk lieten opmerken en nu een nieuwe stap in hun parcours zetten.

Stuk voor stuk heerlijke voorstellingen, elk met hun eigen accenten en identiteit, die een levend bewijs vormen van de grote diversiteit van ons theaterlandschap.

Theaterhuizen met veel expertise bieden steun en een podium aan jong talent. Elk huis vanuit zijn eigen werking met nieuwe makers en vanuit zijn eigen artistieke signatuur.

Zes steden ontvangen deze nieuwe voorstellingen. De carrousel wordt een kleine (eerste) speelreeks voor zes verschillende publieken.

En Avant reisroute:

Monty Antwerpen: 18, 19, 20, 21 en 22 juni 2024
Compagnie Cecilia Gent: 19, 20, 21, 22 en 23 juni 2024
Het nieuwstedelijk Hasselt: 7, 8, 9, 10 en 11 augustus 2024
theater arsenaal Mechelen: 18, 19, 20 en 21 september en 19 november 2024
Antigone Kortrijk: 25, 26, 27 en 28 september en 16 oktober 2024
Theater Malpertuis i.s.m. CCGildhof (Tielt), Cultuurhuis De Leest (Izegem) en Cultuurkapel De Schaduw (Ardooie): 17, 18, 19 en 20 oktober 2024