Sinds 2016 organiseert Theater Malpertuis postacademische leerinitiatieven voor theaterkunstenaars. Bedoeling is een blijvende leeromgeving te creëren, een plek van reflectie en ontmoeting waarbij alle disciplines aan bod komen: acteren, regisseren, schrijven.

Masterclass

Een masterclass is een lessenreeks die door één (of meerdere) deskundige(n) wordt gegeven. Overdracht van kennis en ervaring staat centraal. Zo gaf grande dame Viviane De Muynck in maart 2019 nog een masterclass rond het werk 4 Quartets van T.S. Eliot. Tien jonge deelnemers, afgestudeerd aan verschillende toneelopleidingen in Vlaanderen en Nederland, deelden samen het podium.
In mei 2023 deelde Vincent Rietveld van De Warme Winkel zijn kennis en kunde met enkele jonge theatermakers en spelers. Dansen op klassieke muziek, daar zijn we mee vertrouwd, maar kan je ook theater maken op muziek, een soort theaterballet? Die vraag en de 9de symfonie van Dvořák (Aus der neuen Welt) waren het uitgangspunt van deze leerrijke masterclass.

Masterclass Viviane Demuynck
Theater Malpertuis

Residentie

Een residentie geeft letterlijk en spreekwoordelijk plek aan theatermakers. Ze verblijven in onze infrastructuur om aan onderzoek te doen in hun parcours als maker. Zo resideerde Alexander Vantournhout in februari 2020 twee weken in Malpertuis om zijn nieuwe voorstelling Through the Grapevine voor te bereiden. Aan het einde van de residentie deelde Vantournhout zijn bevindingen in een toonmoment voor plaatselijke scholen en academies.

More Dogs
Kasper Coster

In maart 2025 zal More Dogs resideren in Theater Malpertuis. More Dogs is een Belgisch collectief van schrijvers, makers, spelers en muzikanten met Elias Vandenbroucke, Gode Kempen, Viktor De Greef en Julien Neirynck.

Ze werken samen aan de voorstelling Lost & Found Futures waarbij ze vertrekken vanuit de stelling van de Britse cultuurhistoricus Mark Fisher dat de (westerse) mens niet meer in staat is zich een toekomst in te beelden. Als antwoord geeft More Dogs een theatraal concert van acht toekomst-songs, acht mogelijke toekomstbeelden die ze zo tastbaar mogelijk willen maken voor het publiek in geluid, beeld en sfeer.

In Theater Malpertuis zal More Dogs enkele ideeën collectief ontrafelen en vervolgens reconstrueren tot iets dat de voorstelling dient. Concreet betekent dit dat er behoorlijk wat geluid zal geproduceerd worden tijdens de residentie.

Ze delen hun bevindingen graag met ons publiek op vrijdag 21 maart op een toonmoment.

Worskhop / klas

Naast de masterclasses en residenties bieden we ook workshops en klassen aan. Klassen zijn korte en overzichtelijke studiemomenten, waarop zowel professionelen als liefhebbers kunnen intekenen. Ze zijn bedoeld om een bepaalde materie herop te frissen en/of inspiratie te bieden aan al wie graag wil bijleren.

Bérengère Bodin en Ivan Fatjo
Tom Leentjes

In juni 2025 hebben we Bérengère Bodin en Ivan Fatjo te gast. Beide dansers maakten internationale faam en werken nu aan de voorstelling Like the full moon says die in januari 2026 in première gaat (Malpertuis is coproducent).

Ter voorbereiding van die voorstelling, waarin ze dansen met een lichaam dat niet meer hetzelfde is als toen ze afstudeerden 20 jaar geleden, organiseren we een driedaagse workshop in Theater Malpertuis die zich specifiek richt op 55+. Onderwerp van de workshop is het ouder wordende lichaam en hoe daar mee om te gaan.

Iedereen die graag beweegt is welkom! Professionele background of ervaring is geen vereiste.

Schrijf je in vóór 1 maart 2025 via julie@malpertuis.be
Motiveer in max. 10 regels waarom je wil deelnemen. Er is plaats voor 15 deelnemers. Totale kostprijs: 100 euro

De workshop gaat door op vrijdag 20 juni 2025 (18u30-21u), zaterdag 21 en zondag 22 juni 2025 (telkens van 9u30 tot 15u, lunch inbegrepen).

Er is ook een toonmoment voorzien op zondag 22 juni 2025 om 16u.