Begin 2017 verbleef de Iraaks-Belgische theatermaker Mokhallad Rasem zes weken lang in het asielcentrum van Menen.

Mokhallad Rasem: “Een asielcentrum heeft iets absurds. Mensen hebben er het gevoel dat ze op een kruispunt zonder richtingwijzers staan. Ze ‘wachten’ alleen maar. Ze geloven dat alles anders wordt als ze eenmaal hun verblijfspapieren in handen hebben. Sommigen zijn daar zo hard mee bezig dat ze helemaal blokkeren. Ik beschouw het als mijn taak om een stem te geven aan deze mensen en hun portret te tonen aan de wereld.”

Dat portret resulteerde in een aangrijpend filmdocument, dat vooral ontroert omdat Mokhallad mensen laat zien zonder ook maar één moment respectloos of opdringerig te worden. Hier worden vluchtelingen niet herleid tot quota, papieren en beleidsvisies… maar tot mensen van vlees en bloed die in alle rust en integriteit hun verhaal uit de doeken doen.

“Een dwingende aanzet tot bezinning”
- Roger Arteel, Theatermaggezien

Over Mokhallad Rasem
Acteur en regisseur Mokhallad Rasem (1981) was als beloftevol theatermaker in Irak verbonden aan 'The National Theatre of Bagdad'. In 2005 vlucht hij naar België en verblijft enkele maanden in het asielcentrum van Zemst. In 2010 laat hij zich opmerken met 'Irakese Geesten' (creatieprijs Theater aan Zee). Voor Theater Malpertuis maakte hij het bijzonder gesmaakte 'Closed Curtains' (2014). Sinds 2013 is Rasem als maker verbonden aan 'Toneelhuis'.

Voorstellingen
België: 80

Première op 30/07/2017 op Kunstenfestival Watou

Speeldata en tickets
Productie

Theater Malpertuis, Toneelhuis

Coproductie

CC De Steiger, Rode Kruisopvangcentrum Menen

Concept en spel

Mokhallad Rasem

Videomontage

Paul Van Caudenberg

Met dank aan

De Meense diensten Noord-Zuid & Integratie

Speeldata

Er zijn op dit moment geen voorstellingen gepland.