In 2025 is het exact 75 jaar geleden dat Hans Lodeizen overleed en 125 jaar geleden dat Oscar Wilde stierf. Ze waren respectievelijk 26 en 46 jaar oud. Beide dichters kwamen uit een rijke familie: vader Lodeizen was één van de toenmalige captains of industry in Nederland en vader Wilde was oor- en oogchirurg in Ierland.

In hun milieu was er geen plaats voor homosexualiteit, “the disease that has no name”. Bij Hans Lodeizen leidde dat tot zeer vernieuwende poëzie die de tijd trotseert. Toch is er ook een avontuurlijke, rebelse kant van de Nederlandse dichter. Op Oscar Wilde had het heel andere effecten. Hij uitte zijn gebrek aan aansluiting op de ‘gewone’ wereld via een dandyeske ironie, intellectuele superioriteit en veelzijdige creativiteit, wat hem tot een zeer bekend figuur maakte.

Gedichtendag 2025 wordt een mix van biografie en poëzie. Hoe reageert een dichter (en bij uitbreiding: een mens) als hem de beleving van zijn diepste identiteit ontzegd wordt door zowel familiale als juridische druk?

Met fragmenten uit o.a. ‘Het innerlijk behang’ (Lodeizen) en ‘The ballad of Reading Gaol’ (Wilde) in combinatie met biografische anekdotiek wordt ook deze Gedichtendag 2025 een avond vol kwaliteitsvolle en toegankelijke poëzie.

Speeldata

Theater Malpertuis
Tielt