Op 30 augustus 1483 sterft koning Lodewijk XI van Frankrijk in Plessis-lés-Tours. Adel en parlement zullen zich wreken na zijn jarenlange absolute gezag en in mei 1484 reutelt de beulskar door Parijs. Olivier de Neckere, alias le Dain, alias le Diable, gedurende 25 jaar strikte rechterhand en verzorger van de koning wordt "opgeknoopt, gehangen en gewurgd".

In zijn in 1926 gepubliceerde boek, Der Teufel, beschrijft de Duitse Exil-romancier Alfred Neumann, het turbulente leven van deze twee aanverwante karakters. Hij gaat daarvoor terug tot het laatmiddeleeuwse linnenstadje Tielt waar de Neckers' vader een barbiers-chirurgijnszaak uitbaatte en hij de 35-jarige Lodewijk te scheren kreeg in afspanning" 't Klein Schaeck". Wanneer de "dauphin" de kroon verwerft roep hij de jonge de Neckere naar Parijs ...

In 1952, vlak voor zijn dood, herwerkt Neumann zijn roman tot een toneelstuk en verweeft hierin het vreemde privéleven met de tweesnijdende politieke ondernemingen van de tot elkaar gedreven protagonisten.

Voorstellingen
België: 16

Première op za 14/09/1985 in Theater Malpertuis

Speeldata en tickets
Regie

Erik Devolder

Tekst

Erik Devolder & Herman Verschelden

Spel

Kathelijne Damen, Roland Lippens, Gert Portael, Carl Ridders, Willy Seeuws & Dirk Tanghe

De Standaard

Speeldata

Er zijn op dit moment geen voorstellingen gepland.